Avatar

Annorlunda boktips till Pinja

av Håkan, Göteborg, söndag, februari 14, 2010, 13:39 (5187 dagar sedan)

Läser en bok utgiven 2008 med titeln "A most wanted man" och är på sidan 153 av 416.
Har ett par gånger fått tvinga mig att läsa vidare eftersom jag inte vill döma någon ohörd och jag hoppas att det jag stöts av blir motiverat efterhand.

Men redan på de första sidorna dyker Göteborg upp i handlingen, i form av att en grupp på cirka 20 flyktingar instängda i en container kommer till Göteborg på ett fartyg där de varit ombord på nonstopresan från Istanbul. (Cirka 10 dagars resa och det är senvintertid, min anmärkning...)
Fartygets besättning vet om dem och varnar för svenska polisen och att de skall vara tysta, men de blir ändå upptäckta och bokens huvudperson tas till häktet. Denne person har hela kroppen full av märken efter nyss utstånden tortyr med bland annat brännmärken från cigaretter på fotsulorna och piskslagssår och blåmärken överallt osv. Efter en eller några dagar tycks personen fortfarande vara i polishäkte, bokens beskrivning är lite oklar, och han tar sig därifrån genom att gå på toaletten där det finns ett fönster han kryper igenom - och sedan tar han sig in i hamnen med hjälp av någon. Och där går han ombord på samma fartyg och fartyget går till Köpenhamn där han går iland och får tag i en lastbil från Tjetjenien med hjälp av någon annan som hjälper honom och han kommer till Hamburg.

Ungefär där tänkte jag slänga boken ifrån mig, snacka om orimlig historia och dessutom skriven på ett lite märkligt stiliserat sätt - men så var det ju det där med författaren.

John le Carré.

Så jag läser vidare och hoppas något skall balansera denna början, men jag tvivlar. Dessutom är temat terrorism och radikal islamism och det känns inte som att författarens budskap är riktigt tydligt om man säger så - till exempel en chef för en av många underligt definierade grenar inom den tyska säkerhetspolisen har en framtoning och ett språk som får John Wayne och Dirty Harry att framstå som mesiga paragrafryttare.

Så det verkar som att en stor författare är slut.

Vad säger Pinja? Och andra?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum