Avatar

Kan man ta bort en meter tjock is med en akvariepump?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, torsdag, mars 25, 2010, 22:38 (5156 dagar sedan)

Båten ligger i vattnet nu i vinter, för första gången. Båten har häckroder som förstås sitter fastfruset. Blir det storm kan båten röra sig ganska mycket fast rodret sitter fast, pga att roderaxeln lutar 45 grader in under båten. Men det känns ändå otrevligt att rodret sitter så där i isen. Skaffade en isborr och borrade under stort slit sju hål runt rodret för att försvaga isen just runt rodret. Isen är nästan lika tjock som hela spiralen å isborren är lång, ca en meter. Dan efter var alla hålen helt frysna igen, stenhård is, bortkastat borrande alltså.
För länge sen läste jag att man höll isfritt runt aktern på båtar med enbart en akvariepump och en tunn luftslang som tyngs ned med en mutter. Har dock aldrig fått det bekräftat... Nu köpte jag en pump för 129 kr med en effekt på 3 watt, borrade ett ensamt hål och satte ner bubbelslangen nedtyngd av en kabelbit. Sänkte jag det hela för djupt orkade inte några bubblor upp, men strax under isen gick det bra. Så nu bubblar det på där nere. Anordningen drar så lite ström att jag kan driva 230-voltspumpen via en klen 230-voltsinverter kopplkad till batteribanken. Enligt Nasamonitorn drar det 0.3, ibland 0,4 ampere 12 volt.
Frågan är nu om detta lustiga arrangemang kan få isen att minska? Eller är hålet lika igentjälat i morrn redan? Jag kanske blir utskrattad för evigt och gjord narr av? Funkar det inte kan jag dra igång mitt gamla akvarium, höll å ganska mycket med sånt på 80-talet.
Man kanske borde satt dit luftpumpen innan det blev is?
[image]
Bilden tagen för ca en vecka sen, hålen frös ihop över en natt fast det inte var mer än än ca en minus på natten.
[image]
Det här är det senaste hålet, borrat nu på eftermiddan. Luftbubblor komma upp ur hålet.

MVH Ljusne-Håkan.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum