Avatar

Kan man ta bort en meter tjock is med en akvariepump?

av Seawolf @, fredag, mars 26, 2010, 08:21 (5155 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan
Ändrad av Seawolf, fredag, mars 26, 2010, 08:50

Det kan man kanske. Men en liten luftkompressor är lite mera krut i.

Se även: http://www.sailguide.biz/forum2/viewtopic.php?f=3&t=7567&p=76190&hilit=dras...

Ljusne, du kanske skulle söka lite i olika Forum, det är sällan något nytt under solen, så att säga.

Båten på bilden höll på att dras ned i isen av utombordaren. Isen växte till uppifrån av snö och stöp som kom upp utmed skrovet vid blidväder, det frös till och sen upprepades detta. Fören flöt uppåt, men aktern hölls ned av motorns skädda mm. När vatten/is-nivån var över motorbrunnen kom vatten in i båten och alltihop var på väg ner. Bilden före visar bara början, det var mycket värre på slutet.

Lösningen blev precis en sån airbrushpump från Biltema. Men den kombinerades med en lång plastslang och ett 5-meters kopparrör. Kopparröret bankades platt i nederänden, och 1mm hål borrades för varje decimeter utefter någon meter.

Sen borrades ett hål i sen som var 70 cm tjock, och röret stacks ner med lagom böjning för att skapa en bubbelridå utmed aktra delen av skrovet.

Bild 2 visar hur det såg ut efter 3 dygn. Talar nog för sig själv. Kopparröret skymtar precis vid SB akterhörn på båten.

Sedan dess har nu denna pump gått oavbrutet i några veckor och verkar av allt att döma OK. Jag kommer att låta den gå tills isen är helt borta, inte för att det egentligen behövs, men jag vill se vad den tål, att man skall kunna lita på den.
Den är märkt 70W, så det blir inte många kronor per dygn. Och vaken växer.....
[image]
[image]

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum