Avatar

Liten Söndagsfundering

av Håkan, Göteborg, söndag, april 18, 2010, 11:06 (5129 dagar sedan)

Hemkommen från den andliga rundan. Och även kråkliga, stackarna både såg ut och lät som om de varit uppe och flugit på hög höjd. Var finns alla miljöfolk som tvättar fåglar, är det bara sjöfågel som får hjälp?
Drufsen och hans tjej har inte ens kommit ur sängen än, undrar vad de gör på nätterna?

Funderade som vanligt på allt möjligt och en del omöjligt, och speciellt just i dag på det nyss påbörjade moskéebygget i Göteborg och vad jag tycker om det.
Gissar att några av de som skriver, eller skrev, på upa tror att de vet precis vad jag tycker, och vi har ju trosfrihet i Sverige så det är OK för dem att fortsätta tro vad de vill. Man får tro fel utan att bli straffad i ett land som inte styrs av religion, ju.

Men det kanske kommer som en överraskning för dessa att jag inte är motståndare till bygget.
Inte på något annat sätt än att jag är emot alla religioner, och betraktar dem som i varierande grader förstörande för människors mentala hälsa, men vill folk tro på flera tusen år gamla dumheter i stället för att fundera själva i nutiden så är det deras sak.

Orsaken till just dagens andliga fundering är att i dagens Göteborgs-Posten finns en mycket lång och mycket intressant artikel av författaren och debattören Kenan Malik, med analyser och historisk bakgrund till varför extremister inom islam har kunnat skaffa sig tolkningsföreträde och därmed allt mer och mer kan göra religionen till ett verktyg för aggressiva privata och politiska mål.
De som är mest skyldiga till att detta har lyckats dem är media som alltid söker sensationer och dramatik, och rädda politiker som inte vågar sätta gränser och ställa krav. Och naturligtvis alla vanliga människor som är rädda att bli anklagade för att inte vara toleranta.

Det enda med moskébygget jag ifrågasätter, förutom religion överhuvudtaget alltså, är finansieringen från Saudiarabien och vad de långsiktiga motiven kan vara.
Citat ur artikeln i dag:
"För att befästa sin position som företrädare för umman hade Saudiarabien från 1970-talet och framåt använt oljepengar för att bygga salafistorganisationer och moskéer över hela världen."

Artikeln beskriver mycket ingående hur flera av de kända världsomfattande konflikterna, Salman Rushdie och Muhammedteckningarna som exempel, är helt framprovocerade av extremister inom vissa nationer och av politiska orsaker, och att dessa extremister varken då eller nu har företrätt mer än marginella grupper av muslimer ens i sina egna länder.

Läsvärd artikel och mycket att fundera över, räcker nog till morgondagens runda också.
De som vill fundera över annat eller redan har funderat färdigt och är säkra på vad de tror, kan naturligtvis bortse från detta inlägg.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum