Avatar

Snart nytt plankår

av Håkan, Göteborg, söndag, december 29, 2019, 18:01 (225 dagar sedan) @ Pinja

Jag minns diskussionerna, och resultat blev ju mycket bra. Plankets format är snudd på oöverträffat i sin rena elegans, fritt från allsköns "grejer".

Beträffande medialandskapet så både sörjer jag och gläds åt utvecklingen. Det är sorgligt att riktiga välfinansierade tidingar knappt finns längre i vårt land, och att några av de som trots allt lever kvar har blivit så ängsliga. Men det är naturligtvis glädjande att så många fler kanaler för opinionsbildning tillkommit, och att så många fler får tillfälle att både skapa och ta del av materialet där.

Pinja

Hear, hear, som de säger i brittiska underhuset Pinja, och jag säger till och med att det var längesedan något enda media av de tidigare sorterna lyckades vara självfinansierat, i bemärkelsen att deras annonsörer, privata sponsorer, och prenumeranter stod för hela intäkten.

I dag är det endast alternativa media som klarar detta, och de beskylls då för att tigga pengar och att vara populistiska och ännu värre saker.

Göteborgs-Posten anställde för fem - sex år sedan Alice Teodorescu som politisk redaktör, och herrejisses vilket liv det blev. Några anställda sade upp sig, minst en upare sade upp prenumerationen med motivationen att tidningen nu blivit högerextrem, och drev startades för att försöka få henne avskedad.

Sådant var klimatet för några år sedan och i dag är det än värre, med samtliga tidningar beroende av skattepengar för att överleva, då allt färre betalar för att läsa och allt färre annonserar, och hela den statliga mediakoncernen till hundra procent lever på våra skattepengar - med allt mindre kundkrets för sina produkter.

Men som Parkinson redan för snart hundra år sedan påvisade finns det ingen koppling mellan storleken på administrationen och storleken på kundkretsen, den senare kan efterhand till och med helt försvinna utan att administrationen gör det.

I stället växer nu ett alternativt medielandskap fram, få se hur det politiska och samhälleliga debattklimatet är när nästa val närmar sig, som jag sade nyligen vare sig detta är 2022 eller om några månader.

Återigen, ett riktigt Gott Nytt År till alla.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum