Avatar

amorella

av Håkan, Göteborg, tisdag, september 22, 2020, 21:33 (37 dagar sedan) @ Cthulu

Vad är det egentligen som går fel när en båt som viking amorella går på grund i kända vatten i fint väder?
Jag menar, den har väl gått samma väg flera tusen gånger förr. Nog måste det bero på mänskliga faktorn?

Det kan bara bli spekulationer än så länge, Cthulu, men den mänskliga faktorn kan ha spelat in dvs att vakthavande styrman och också den matros som jag utgår från var på bryggan båda missade att de kommit till en girpunkt.

Skärgården mellan Åland och finska fastlandet är ett myller av öar och med en slingrande farled med små marginaler för misstag. Ett fartyg som Amorella behöver utrymme för att svänga då det inte följer en distinkt linje under svängen utan mera sladdar sig fram - lite som en rallybil på skogsväg men i slow motion.

Missar man att påbörja en sväng kan det på en del ställen handla om mycket kort tid innan det är för sent, och då kanske man väljer att slå back för att försöka få stopp innan fartyget går på grund.

Detta är en spekulation, en annan är att de fått en blackout och styrmaskinerna (jag tror de har två separata, en för vart roder bakom var propeller) slutar fungera.

En total blackout skulle dock släcka allt ljus ombord och ingen av de passagerare som uttalat sig nämner något sådant, men ett fel i manövreringen av styrmaskinerna skulle ha samma effekt.

Troligen kommer orsakerna att bli kända snart, såvida inte något av känslig natur för rederiet framkommer i utredningen då det kanske mer eller mindre mörkas.

Jag tänker till exempel på den nära katastrof som ett kryssningsfartyg råkade ut för utanför Norges kust för något år sedan eller så, och precis vad som fick alla fyra huvudmotorerna att stanna samtidigt har jag ännu inte sett i någon slutrapport om. Vore intressant om någon kan leta fram något.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum