Avatar

Ett drev rensar telefonboken

av Pinja, söndag, januari 03, 2021, 18:15 (13 dagar sedan) @ Pinja

Nu har jag badat bastu en stund. I bastun tänkte jag på det Katerina sade. Det finns nog ändå en sak som jag inte gillar med henne, förövrigt samma som med Jimmy Åkesson. Nämligen talet om vänsterliberala, som motsats till konservativa, dit de själva, åtminstone Jimmy, räknar sig.

Den politiska vänstern har aldrig lyckats åstadkomma något uthålligt eller bestående, däremot mycket eländes elände. Man är alldeles för ovillig att erkänna att människornas egen vilja kan avvika från de egna idéerna om vad som är bra för dom. Konservatismen å sin sida är för mig en återvändsgränd som aldrig lett framåt. Möjligen kan den ha ett visst berättigande under något övergångsskede, men som regel har konservatismen bara slagit vakt om det bestående och dom i samhället som redan har sitt på det torra.

Liberalismen däremot i all sin vaghet och svårgripbarhet, lider i alla fall inte av de ovannämnda bristerna, men brukar sägas eftersträva att så många som möjligt får det så bra som möjligt. Därför känns det väldigt obekvämt när Katerina (och Jimmy) blandar i hop begreppen och pratar om "vänsterliberala". Jag förstår nog att de blivit påverkade av den amerikanska och ursprungsvidriga användningen av ordet liberal. Men det gör det ju inte saken bättre. Liberalism är något annat än det som Katerina (och Jimmy) menar med ordet. Där stöter de bort mig faktiskt.

Pinja


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum