Avatar

Luftluftvärmepump

av Seglaren, måndag, april 26, 2010, 22:33 (5120 dagar sedan) @ Seawolf

Köpte 2 st för ca 3 år sen. Bytt lager i innerdel på den ena. Annars inga problem. Köpte Panasonic, billigt och en vacuumpump. Överlät installation till farsan och det gick bra. Han har haft större otur med sina värmepumpar, bytt lager i en eller två och två har lagt av helt. Nåt generalfel som dock täcks av garantin nästan oavsett när och hur man köpt sin värmepump verkar det som. Han ska just till att byte utedel som alltså går på "garanti".

Har en pump i bostadshuset, stöttar endast med ett element vintertid och kakelugn. Hus från 1910-talet, tillägsisolerat men med mycket självdrag kvar... Hade pelletskamin i 5-6 år innan, också lagerljud och riktigt dyra reparationer när det skulle fixas.

Den andra värmepumpen sitter i ett ännu äldre hus med englasfönster och obefintlig isolering, används som gäststuga och kontor. Oerhört smidigt jämfört med element.

Placering i bostadshuet valde vi hall nedanför trappen för att slippa ha den i samma rum man ofta vistas is. Inte optimal placering med tanke på värmespridning dock. Och det blir snabbt väldigt varmt på övervåningen. Och naturligtvis bygger det på öppna dörrar.

Vi är totalt sett väldigt nöjda med pumparna. I vintras fick jag ta fram spett och hacka is under utedelen på den ena pumpen. Den andra råkade ut för lite snöstorm och blev en rejäl isklump så att utefläkten slutade snurra. De har gått hårt och hela vintern, men fungerar än idag. Kanske kortade vi livstiden på dem? Men vi sparade många slantar på att köpa billigt och installera själva.

Här köpte vi: http://tsfs.se/


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum