Luftluftvärmepump

av Ulf, tisdag, april 27, 2010, 10:22 (5119 dagar sedan) @ S-B A-son

Hej S-B

Jag har haft 2 halvbilliga värmepumpar och de har hållit 4 resp 5 år.Köpte hösten 2008 en betydligt kraftfullare Mitsubishi, som måste räknas till den dyrare sorten. Hittills under 2 vintersäsonger har den visat sej helt överlägsen när det gäller värmeinbesparing, låg ljudnivå och värmespridning. Jag har låtit den gå fast det varit ner till -20 grader ngn natt. Detta eftersom den har testats av en en svensk opartisk provningsanstalt och då vid denna temperatur ska ge ett positivt värmetillskott. Jag inbillar mej också att kallstarta den säg vid -10 kan slita mer än att låta den gå ngn enstaka kall natt. Kanske att livslängden ändå blir betydligt längre om man slår av den vid -10-15 grader.
Ljudkomforten ska man inte underskatta och det är nackdelen med flera små pumpar även om man får en betydligt bättre distribution av värmen med flera.

Jag har satt min pump i ett trapphus för bästa spridning och lägsta störande ljud.
I göterborgstrakten är årsmedeltemperaturen inte så låg, därför bör du få en hygglig inbesparing med en luft/luftVP över året, vilken annars har den stora nackdelen att den sparar minst när det behövs mest energi och den är som dyrast.
Ulf


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum