Avatar

Hoax?

av Håkan, Göteborg, onsdag, maj 03, 2023, 16:09 (359 dagar sedan) @ Pinja

Eftersom Fusion inte är en "hoax", utan något som existerar reelt, så är det väl inte otroligt att människan till slut kommer att kunna utnyttja fusion till sin fördel, som hon gjort med i stor sett allt i vår värld.

En tanke som slår mig: Om fusion blir vanligt i stor skala, kommer "extra" värmeenergi som inte kommer från solen, produceras i stor skala. Hur, om alls, kommer detta att påverka atmosfären och i förlängningen klimatet.

En fråga värdig Planket!

Pinja

Det vi menar med stor skala vore som extremt exempel om hela planetens behov av el skulle tillgodoses via fusion, dvs den värme som utvecklas i fusionsreaktorerna kokar vatten till överhettad ånga som driver turbiner som driver generatorer - frånsett fusion i stället för fission alltså precis som nu men i planetär skala.

Den värme som då skapas skulle ändå inte vara mer än en bråkdel av den värme som blir kvar på planeten i form av den solstrålning som först trängt igenom atmosfären och därefter inte strålar tillbaka ut i rymden.

Det som nu skapar uppvärmningen är inte värmeutvecklingen genom vårt eldande av fossila bränslen i sig utan ökningen av CO2 i atmosfären, vilket påverkar hur mycket av solstrålningen som kan reflekteras innan den når jordytan respektive fångas in under atmosfären i stället för att stråla tillbaka ut i rymden.

Detta mycket förenklat förstås men vår vetenskapskvinna Sabine Hossenfelder har en intressant video där hon förklarar hur komplicerat det faktiskt är.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum