Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Brendan, torsdag, oktober 29, 2009, 19:05 (5305 dagar sedan) @ Håkan

De 33 fasta fyrarna utefter farlederna in till Göteborg är just fyrar. Åtminstone är de i mina papperssjökort från år 2005 utmärkta som sådana, och jag vet inte vad de annars skulle vara.

Man har alltså i början av tjugoförsta århundratet till mycket stora kostnader installerat 33 fasta fyrar, trots att de egentligen inte alls behövs för den kommersiella sjöfarten. Nog är det märkligt?

Göteborg byggdes ju av holländare på 1620-talet. Kan det vara så att tjugohundratalets bestämmargubbar fick ett nostalgianfall och tyckte, "vafan, nu har vi muddrat och sprängt för en massa miljoner, låt oss kalla in holländarna igen och installera riktiga gammaldags ljusfyrar om än i modern skepnad"? För jag vill minnas att de här stingpinnefyrarna köptes just från Holland och sattes på plats med hjälp av holländare.

Eller kanske fyrarna trots allt inte alls har spelat ut sin roll för brödseglarna? I så fall kanske alla de andra sjömärkena också behövs. Annars skulle väl inte Sjöfartsverket lägga ner så mycket arbete på att underhålla dem. Man ser ofta deras fartyg ute i färd med att ersätta bojar och prickar, måla kummel och båkar och hålla all den där urmodiga nostalgin i bästa skick.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum