Från Northern Light till Artemisia II inom loppet av 47,5 ti

av Tomas E @, måndag, november 28, 2011, 12:16 (4555 dagar sedan) @ Håkan

Det där med Rolf/Deborah och deras egen del i det turistande som nu pågår i Antarktis handlade inte om hur de själva påverkade miljön medan de var där.
Jag funderar på i hur hög grad deras omfattande berättande om och avbildande av sina besök där, vilket de inom parentes sagt också fått in mycket pengar på (nu glömde jag parentesen men här kommer den (), har bidragit till kryssningstrafiken och upplevelseindustrin i Antarktis.
Jag är som väl alla vet ingen motståndare till det kommersiella, men inget här i det mänskliga livet fungerar oberoende av något annat, och inget kan tillåtas ta obehindrat med plats utan allt måste omgärdas av ett system av regler och begränsningar och kontroll. Detta kallas för civilisation, eller om man så vill, samhälle.
Och som sagt, undrar i hur hög grad de är medvetna om att de själva bidragit till den ökande påverkan på miljön i just Antarktis.

Nä, de ser sig nog som motsatsen till det du beskriver, visselblåsare och godhetens apostlar. Genom att berätta hoppas de öka medvetenheten och åstadkomma någon form av skydd för hela Antarktis.

Sen kan man ju spekulera i om besöksnäringen inte, åtminstone ibland, kan leda till positiva effekter för miljön. Om tillräckligt många får upp ögonen för ett områdes värden genom att besöka det så ökar kraven på att det ska skyddas. Å andra sidan är Antarktis så stort och svårtillgängligt och samtidigt så sårbart för minsta lilla påverkan så den ekvationen fungerar nog ovanligt dåligt just där.

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum