Finns det något att diskutera?

av Staffan, söndag, november 29, 2009, 13:19 (5264 dagar sedan) @ Seawolf

AllemansrättenAllemansrätten ger alla tillgång till naturen - men under ansvar!


Allemansrätt och allemansvett
Den svenska naturen står öppen för oss alla - du kan njuta av dofter, fågelsång, blommande ängar och skogens tysta ro. Men du måste vara varsam mot naturen och du måste visa hänsyn mot både människor och djur. Inte störa - inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den tillåter inte vad som helst. Läs här vad som gäller.

Observera att det inom naturskyddade områden kan finnas ytterligare inskränkningar av allemansrätten. I vissa områden kan också gälla kommunala ordingsföreskrifter, t.ex. om tältning. Kontakta respektive kommun för information.
Rör dig i naturen men var varsam och stör inte
Du får ta dig fram till fots, cykla, rida, åka skidor och tillfälligt vistas i naturen om du inte riskerar att skada gröda, skogsplantering eller annan känslig mark. Men du måste respektera hemfriden och får inte passera över eller vistas på privat tomt eller gårdsplan. Tomt, som inte alltid är inhägnad, är området närmast boningshuset. Där har de boende rätt att få vara i fred. Om insynen är fri måste du hålla dig på rejält avstånd så att du inte stör. Din vistelse i naturen får inte heller medföra att markägaren hindras i sin verksamhet.

Strandskyddet i all ära, men det är en form av expropiering som infördes på -50 talet.
Men, glöm aldrig att det finns en ägare till strandskyddade områden. Stör Ni så ska ni inte vistas där! Frågor på det??


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum