lever för att lära- bilbyggande?

av Walter Mitty, söndag, januari 31, 2010, 08:04 (5202 dagar sedan) @ ole

Njää, DeLorean gör nog inte bilar längre, inte egentligen. Den där hemsidan, där säger man att det går att ta fram nya bilar av gamla delar, eventuellt oanvända.

Rider lite på det gamla ryktet om oförstörbarhet vilket är helt fel, bara för att kaross och lite annat var gjort i rf så blir inte bilen underhålls fri - jämför med plastbåtar som ju är underhållsfria, inte sant?

Det går helt enkelt inte att nytillverka bilar (produkter) på sådana koncept. De får alldeles för hög tillverkningskostnad (TK), högre än ett marknadspris med de volymer som kan bli aktuella. (med högt marknadspris följer att få vill köpa, dvs små volymer. För att få vettig avskrivning på utvecklingskostnader och verktyg krävs "stora" volymer, då måste priset ner, och för att ha en positiv marginal måste TK ner. På så sätt är ett lågt TK "alltid" nödvändigt. Någon som tänker SAAB?)

Rättsfallet kan alltid diskuteras, visst blev han friad, på så kallade tekniska grunder. Han var uppenbarligen beredd att gå till drastiska affärer och mtoder, för att få pengar till sin fabrik.

DeLorean hade både rätt och fel, stackarn. Det var en bra ide att göra en bil i ett material som inte rostar, och en för sin tid djärv design.
Men då, 70/80-tal var rf fortfarande dyrt. Nu har det blivit väsentligt billigare, mest för att leverantörena fått bättre materialkännedom.
Tyvärr är rf inte ett evighetsmaterial, det åldras på sitt sätt. Då är vanligt bonnjärn bättre, segt och tål mycket.
RF är också tungt, bättre i så fall med Aluminium, som flera biltillverkare börjat med.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum