Avatar

Anders J!

av Håkan, Göteborg, måndag, februari 08, 2010, 08:32 (5194 dagar sedan) @ Anders J

Eftersom jag vet att du haft ett el-ände på din förra båt måste jag väl påpeka att jag inte ifrågasätter eldrift som sådan.

De prestanda som påstås i annonserna anser jag däremot vara kraftigt överdrivna, vilket kan bli direkt farligt om någon tror på dem och ger sig ut i kritiska situationer. Dessutom brukar annonsörerna medvetet försöka dölja det tråkiga förhållandet mellan den angivna toppfarten och den angivna räckvidden - de kan inte uppnås samtidigt. Och de försöker också dölja hur långsamt det faktiskt går om man vill komma lite längre än bara utanför hamnen för att fiska.

Siffror i den aktuella annonsen: Tomvikt på båten 130 kg, med elmotor och blybatterier 210 kg.
Dvs elmotor och batterier väger 80 kg. Skall vi gissa 10 kg motor och 70 kg batterier, dvs om det är alternativet med fyra batterier väger de runt 18 kg styck, dvs det handlar om max 80 amperetimmars batterier.
Med optimistiskt antagande att man kan urladda dem ner till 25%, så kan man alltså få ut en total energimängd på knappt tre kilowattimmar.
Toppfarten med elmotorn på tre kW och ensam gubbe ombord sägs vara 9 knop, med tre folk ombord 7,5 knop.
Man kommer alltså runt 7 nm på toppfart med tre ombord, dvs man kan köra 3 nm ut från hamnen innan man måste vända.

Den angivna räckvidden är 25 nm, låt oss anta att vi kan nå detta med så mycket som halva toppfarten, dvs cirka 3 knop. Då får vi hålla på i åtta timmar. Kul, det är fint på sjön och vi har inte bråttom. Eller?

Men skall vi klara att gå åtta timmar med sammanlagt 240 amperetimmar att använda så kan vi ta ut högst 30 ampere, dvs en effekt av 360 W. Dvs cirka en halv hästkraft.

Vad tror du Anders J, klarar denna 5,5 meters båt med tre personer att komma upp i tre knop med en halv hästkrafters motor?
Jag tvivlar. Som bekant. Det blir nog att hålla på mycket längre än åtta timmar om man vill ta sig 25 nm.

Och förrexten, allt detta gäller ju bara med spegelblankt vatten. När upplevde någon det senast?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum