Avatar

Håkan!

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, februari 08, 2010, 10:59 (5194 dagar sedan) @ Håkan

Just. Om man förser någon som håller på med reklam med siffror så händer det så lätt att icke sammanhörande extremvärden slinker med.

Vikterna stämmer nog, men siffran 9 knop (som i själva verket var 9,2) hör ihop med att det satt LiFePO-batterier i båten då, samt en mycket lyckad kombination propeller/dysa.

Användbar energimängd 26 V x 160 Ah = 4,16 kWh (nominell kapacitet kan användas).

Upp till ungefär 4 knop är sambandet inmatad effekt/fart tämligen linjärt, för att därefter stiga på känt vis. Den gör mer än 3 knop med 360 W in, men man kan ju då å andra sidan köra nära nog 12 timmar, så ska man bara köra 25 nm kan man faktiskt köra fortare än så. Men det gör man ju inte, en mer realistisk framfart är att den går 5,5 knop med 1 kW.

Vi har funderat på att visa att det faktiskt går att köra till Gotland, men, som du alldeles korrekt påpekar, det kräver mycket, mycket goda relationer med SMHI och en ganska kraftig batteribank, eftersom man vill kunna trycka på litet mer och antagligen inte vara ensam ombord.

Annars är hela resonemanget med Jürgens lättdriva skrov egentligen fel. Att köra drygt 4,5 knop med 500 W in är egentligen inte intressant, slät botten, lätt båt och smal vattenlinje fixar det. Det som är mera märkligt (och det den är optimerad för) är att den gått anmärkningsvärt fort med litet större motor än den elektriska.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum