Avatar

Vind, effektivt?

av Håkan, Göteborg, måndag, mars 01, 2010, 17:51 (5178 dagar sedan) @ Walter Mitty

Helt riktigt iakttaget, Walter Mitty et consortes. Sådant som dagens elmarknad ger flumvänstern goda argument, eftersom de lätt kan få många att tro att "sådan är kapitalismen".
Men sådan är inte kapitalismen, eller marknadsekonomin som jag hellre vill se som det mer grundläggande begreppet.

Det vi ser med elmarknaden är ett bedrövligt exempel på hur det blir när politiker gör det de är sämst på, att hantera företagsintressen, ihop med företagare som gör det de är sämst på, att hantera nationella intressen.

En fungerande marknadsekonomi, vilket den så kallade västvärlden trots allt i över hundra år har haft, förutsätter nämligen att den som är kund har verkliga valmöjligheter, och detta just i det ögonblick man skall göra sitt köp och lämna ifrån sig pengarna, och att man verkligen har pengarna i sin egen hand, bokstavligen eller åtminstone via sitt bankkonto.

Om elleverantörerna var dag vore tvingade att offerera varenda enskild människa denna människas nästa dags el till ett bestämt pris, och ifall alla människor skulle ha ork och möjlighet att var dag välja vilken som helst av dessa leverantörer, så skulle det bli verklig konkurrens.

Detta är inte praktiskt genomförbart med en nationell strömförsörjning, men det funkar när vi skall köpa alla våra dagliga prylar, allt billigare tack vare Kina och detta tack vare att marknadsekonomi funkar till skillnad från kommunism.

Men varför klaga på priset förresten? Var det inte jordens klimat det handlade om, och då får väl klimaträddande åtgärder kosta? Eller menade ni bara att det får kosta för andra?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum