Vind, effektivt?

av Walter Mitty, tisdag, mars 02, 2010, 22:49 (5176 dagar sedan) @ Rövarn

Och till exempel denna vinter när behovet var som störst då producerades det nästan ingen vindkraftsel alls, verkningsgraden de kalla dagarna låg på ungefär fem procent. Bra för producenterna då det är den dyraste kilowatten som sätter priset per timma, tro tusan kärnkraften gick på sparlåga.

Det är ju tråkigt att det inte blåser när det behövs, det tycker alla som seglar. Men så är det. I en gemensam energi/effekt-pool så är det just tråkigt, men inte mer.
Verkningsgrad ... har du tänkt igenom det? Verkningsgraden för en vindsnurra är hur stor del av vindenergin den tar tillvara. Sambandet mellan verkningsgrad och vindstyrka är svagt, även om det finns.
Du kanske syftade på nyttjandegrad eller något annat liknande begrepp?
Att kärnkraften går (?) på sparlåga är ovidkommande i detta sammanhang.

Ur en resursägares perspektiv ser det lite annorlunda ut, han måste få det hela lönsamt. Är han dyr, har dålig kvalitet osv så får han sällan sälja.
Det är detta som kallas för en öppen marknad. Protester?


På vilket sätt är den nordiska marknaden öppen för köparen?

Men Rövarn, här tror jag du blandar ihop begreppen:
Köpare på den Nordiska elmarknaden (poolen) är aktörer som sedan säljer energi vidare. För alla dessa är den nordiska elmarknaden öppen.
Slutkunden (som du och jag) har inte tillgång till denna marknad. Det är inget konstigt i det, så är det på många marknader (ett bra exempel är de aktiebörser som finns i stort sett varje land). Med "öppen" menas inte att kreti och pleti kan köpa och sälja, utan att vissa grupper kan göra så (återigen, exemplet med aktiebörser).

Dessutom blandar du in "nordiska marknaden" (vad du nu egentligen menar med det), mitt resonemang var hur tydligt som helst:
Även en dyr produkt av dålig kvalite kan platsa in i en pool. Utnyttjandet av denna resurs kanske inte blir så stor som säljaren skulle önska, men det finns medel för säljaren att öka attraktionen.
Detta som ett svar på ditt påstående att vindenergi (vindmöllor) är dåligt rakt igenom.

Du borde ha stött på motsvarande i den värld du arbetar med: antag att du har en pool av processorer, med varierande kvalitet och pris (pris kan vara energiförbrukning tex). De processorer som har lägst pris och tillräcklig kvalitet kommer att utnyttjas mest, men vid olika tillfällen kommer också andra processorer att engageras, enligt de flesta load-sharing algoritmer som används (sådana algoritmer är inget för hemmakok).

Notera också att det har nämnts att elpriset kostat upp till (och mer?) 10 SEK / kWh. Med ett sådant pris är det mycket lönsamt också med vindmöllor.

Walter


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum