Avatar

Jag fick ett tips om en intressant artikel...

av Håkan, Göteborg, söndag, februari 02, 2020, 10:14 (1545 dagar sedan) @ Pinja


Jag tycker väl inte att hon rekommenderar socialism direkt, men väl något som räddar oss från kapitalismen. Problemet är bara att alla -ismer har det gemensamt med religionerna att det förskjuter det "exekutiva" ansvaret till någon obskyr allvetande makt som Gud eller ett Planekonomiskt ministerium, som ska ta hand om alla orättvisor. I verkligheten finns dock ingen eller inga som har denna kompetens.

Pinja

Som jag ser det propagerar man för socialism om man i en artikel för fram att vi behöver räddas från kapitalismen och i positiva ordalag refererar till författare som skriver så här:

”Våga känn paniken. Välj sedan mellan två huvudalternativ: det mest militanta och orubbliga motståndet mot systemet, eller att luta dig tillbaka och se allt gå åt helvete.”

I övrigt håller jag med om det Pinja skriver men med ett förtydligande, att socialistiska revolutionärer inte är ute efter att bli av med de som har exekutivt ansvar, de är ute efter att bli av med ägarna och ta över deras egendom.

"Hägglund landar i en gradvis övergång till demokratisk socialism med gemensamt ägande av produktionsmedlen."

Detta gemensamma ägande är en idé som kommer från Marx och ska åstadkommas genom proletariatets revolution, och i det första citatet används också ordet "militant", men hur ska det i stället åstadkommas "gradvis" enligt det andra citatet?

Genom att folk var och en för sig köper aktier i företag vars verksamhet de vill vara med att ta över?

Eller finns det andra sätt att i en "demokratisk socialism" ta över äganderätten till sådant man vill ha?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum