Avatar

Vojne-vojne!

av Håkan, Göteborg, måndag, september 28, 2020, 18:04 (31 dagar sedan) @ morpheus

Vilka vilda fantasier de har och om de har rätt är det en mörk sanning.

https://www.friatider.se/estoniautredaren-krock-med-svensk-ubat-sankte-formodligen-fart...

De kan fantisera hur mycket de vill, morpheus, men jag vet hur hon sjönk och varför eftersom en kollega till mig ingick i den ena av de två haverikommissionerna - men jag kan naturligtvis inte berätta om det jag fått veta.

Kan dock säga så mycket som att Elvis inte var inblandad, den här gången.

Kul också att se i en och samma artikel uppgiften att hålet är under vattenlinjen, och en bild på en datoranimerad bild med en skada långt över vattenlinjen.

Lika kul att läsa att antingen körde ubåten på Estonia, eller tvärtom, och i det senare fallet måste Estonia ha färdats med avsevärd hastighet bredsides mot ubåten.

Men det är samtidigt åtskilligt som aldrig har blivit riktigt utrett i samband med den här katastrofen.

Ett är det faktum att regeringen (med Mona Sahlin som ansvarig) började täcka vraket med betongflak och enligt vad som då sades för att hindra vrakplundrare. Detta såg alla på den tiden som en ytterst märklig motivering för att Sverige skulle investera tiotals eller hundratals millioner för att täcka ett estniskt fartygsvrak på internationellt vatten, och detta innan en haverikommission ens kunde börja sitt arbete.
Såvitt jag vet har Mona Sahlin aldrig förklarat detta eller varför det hela snart avbröts.

Det allvarligaste ur myndighetssynvinkel, eller synvinklar då flera myndigheter i tre länder är inblandade, är att fartyget saknade certifikat för att segla på den linjen hon seglade.
Fartyget byggdes för inomskärstrafik, alltså inte obegränsad oceanfart, och seglade också så under alla år på linjen Stockholm - Åbo.

Då hon köptes av Estline, med Nordström&Thulin som delägare, och fick estnisk flagg gjorde varken finska sjöfartsverket eller det estniska sina jobb och kollade fartygets konstruktion gentemot certifikaten, de tidigare alltså.
Fartyget fick nya certifikat för de helt öppna och välkänt tidvis hårda vattnen mellan Tallinn och Stockholm, men utan några förändringar av fartygets strukturer eller skalkningar osv, och inte några uppgraderingar av systemen med ett stort antal vattentäta dörrar i maskinrumsområdena under vattenlinjen osv. Dessa ska obrottsligt vara stängda från kaj och till kaj, men jag vet av egen erfarenhet från flera fartyg hur dåligt detta efterlevs.

Ytterligare en myndighet, Svenska Sjöfartsverket, hade inspektörer i Tallinn för att utbilda sina estniska motsvarigheter i hur man gör hamnstats- och flaggstatsinspektioner av fartyg, och de inspekterade Estonia under dagen innan avgången. De fann flera brister i dokumentation och i säkerhetsarrangemang som entydigt skulle ha tvingat fartyget att bli kvar tills bristerna åtgärdats. Efter katastrofen hävdade de svenska inspektörernas chef att hans folk enbart var där som observatörer och inte kunde ha gjort något även om de försökt. På frågan om de försökte och i så fall om det finns något i skrift från kvällen dvs innan katastrofen kom inget svar.

Så visst finns det mycket skit att rota i, men Elvis var som sagt på annat håll den natten.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum