Avatar

Bolund och vätgas

av Pinja, fredag, februari 12, 2021, 11:21 (16 dagar sedan)

Sverige har fått en ny energiminister, Per Bolund. I morse intervjuades han i P1-Morgon. Som väntat blånekade han till de enorma problem med elförsörjningen som vi nu upplever. Mer förvånande vart dock att han lanserade vätgas som en lösning. Va? Verkligen?

Som man kan förvänta sig gav han inga siffror eller konkreta planer, men jodå, vätgas skulle bli lösningen. Och studioreportern svalde allt. Inga konkreta frågor därifrån heller.

https://sverigesradio.se/artikel/intervju-med-sveriges-nya-klimat-och-miljominister-per...

Nu tror jag inte för ett ögonblick på att lagring och förbränning av vätgas på ett hållbart sätt skulle kunna ersätta nedlagda kärnkraftverk. Dels för det slösaktiga i en sådan tänkt process med dåliga verkningsgrader i varje led. Dels, vilket Bolund inte alls verkar känna till, för att vätgasförbränning dras med liknande problem som förbränning av diesel. Optimal förbränning kräver förhållanden som leder till produktion av Nox -er.

Men om man ändå leker med tanken, hur många kWh av sol eller vindproducerad elenergi skulle åtgå för att producera och lagra vätgas som kan ersätta produktion av, 1kWh kärnkraft. Vågar någon försöka göra en överslagsberäkning?.

Pinja


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum