Avatar

Åsa Linderborg

av Håkan, Göteborg, tisdag, februari 23, 2021, 13:14 (56 dagar sedan) @ Pinja

"Men varför ska man rösta på L när M är ett i stort sett likadant fast i många stycken bättre alternativ?"

Sakpolitiskt kanske du har rätt. Men om man ska se till det speltaktiska antar jag att det är bra om L klamrar sig kvar och inga röster trillar ner i under 4% slukhålet. Ja utom MPs då förstås.

Pinja

Jag började fundera på det här redan då Sven-Barry skrev sitt inlägg och nu efter Pinjas inlägg funderar jag ännu lite mer, och det jag kommer fram till är följande.

Om precis så många röstar på L att de kommer in i riksdagen, får de ett visst antal mandat baserade på 4 % av totalt antal röster.

Om i stället alla dessa röstar på M och inte en enda på L, ökar mandaten för M med samma antal.

Om det värsta händer, att L får så många röster att de bara nästan kommer in i riksdagen, ökar mandaten för M med endast ett mindre antal, och också övriga partier som kommer in i riksdagen delar på de mandat som annars skulle gått till L.

Så spelteoretiskt är det ett mer rationellt val för en väljare av M eller SD som vill ha en borgerlig majoritet i riksdagen att stödrösta på L, baserat på det osannolika att väldigt många kommer att göra detsamma och att förlusten av kanske ett enda mandat för det "egna" partiet vore värt det.

Med KD är det marigare just nu, då KD själva skulle riskera att komma under fyraprocenten om väldigt många av deras väljare stödröstar på L.

Vad säger andra, och är det något jag missat i funderingarna?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum