Avatar

Kärnkraft- men hur?

av Seawolf @, måndag, oktober 31, 2022, 06:40 (490 dagar sedan) @ Pinja

Olkiluoto 3 har drabbats av pumpproblem under slutfasen av provkörningen. För en lekman kan detta nog te sig rätt förvånande. Vad har man egentligen pysslat med under den rekordlånga byggnadstiden? För den som varit involverad i kärnkraftsbranschen är det knappast lika förvånande. Jag har visserligen varit det i mycket ringa omfattning, men tillräckligt för att bilda mig en uppfattning om kulturen i branschen. Jag uppfattar det som sannolikt att just den myckna och enormt omfattande säkerhetsbyråkratin gör att triviala men förödande fel eller felkonstruktioner kan slinka igenom för att ingen lyckats få syn på dem i skogen av annan byråkrati som skymmer.

Nu när vi åter igen skall bygga kärnkraftverk, hur ska vi bära oss åt för att undvika detta?


https://svenska.yle.fi/a/7-10022302

Pinja

Man skall göra hårdare fysiska tester på de komponenter man ska installera och minska de Kafkaartade dokumenthanteringarna.
Det hjälper ju inte att skyffla papper för att säkra att ett visst exemplar av en viss konstruktion av något inte har defekter från sin individuella tillverkning.
Som nämnts tidigare så var jag projektledare för några projekt på Forsmark innan pensioneringen. Dokumentexercisen avhåller tveklöst skickliga och erfarna ingenjörer från att ens vilja sätta foten innanför staketet.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum