Avatar

Ladda ladda.

av Seawolf @, fredag, april 30, 2010, 23:00 (5116 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

När en laddare är i underhållsladdningsfasen är laddspänningen konstant, och batteribanken tar emot en konstant ström. Om man då startar en del förbrukare kommer underhållsladdspänningen inte att ändras för de är reglerad. Så även om förbrukarna tar ut mer ström så tar batterierna emot lika mycket som innan.

Problemet i sammanhanget är att en del laddare har ett kriterium på total ström för att avgöra om de skall lämna underhållsladdläget och gå över till bulkladdningsspänning i stället. Man märker detta på att i så fall ökar laddspänningen när man startar en större förbrukare. Det är sådana laddare som kokar batterier om man bor ombord med laddaren ständigt på.

Mastervolts manual anger inte detta tydligt. Där står en kryptisk rad:
"Return amps 2/16 of I-max" vilket kan innebära att den återgår till bulkladdspänning om laddströmmen går över detta värde.

CTEK har eventuellt en slags pulsad avkänning av vilken del av strömmen som går till förbrukare och vilken som går till batteriet. Men det är heller inte dokumenterat.

Över huvud taget är nästan alla manualer för såna här saker mer eller mindre värdelösa om man vill få klarhet i hur de "tänker". Och skall man kombinera flera olika laddsystem i en bobåt är det stor risk att de lurar varandra....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum