Avatar

Kärnkraften, är den verkligen lösningen?

av Seawolf @, lördag, januari 21, 2023, 10:26 (408 dagar sedan) @ Pinja

Jag har råkat "snöa in" en aning på en tysk vetenskapsdam, lite som Håkan på Henrik Jönsson ungefär. Ofta, eller kanske mer än så, går hon lite över min horisont, men hon är ändå mycket intressant att följa. Härom dagen såg ett avsnitt om traditionell kärnkraft. I sin tyskt strukturerade form var det, om än inte så mycket nytt, ändå lite tankeväckande. Slutsatser och omdömen överlåter jag till Plankörerna.

https://youtu.be/0kahih8RT1k

Pinja

Siffrorna på CO2-avtrycket för vindkraft har troligast inte med allt anläggningsarbete och installationer av vägar mm. ej heller rivningsaktiviteter och slutförvaring av allt skrot. Vidare framgår inte om vindkraftssiffrorna avser installerad effekt eller producerad energi under livstiden. Ej heller finns inkluderat siffrorna för den ersättningskraft som måste byggas för vindsvaga perioder.

Hon tar heller inte upp den typ av reaktorer som använder dagens använda kärnbränsle så det ger hundratals gånger mer energi än ursprungsbränningen. Slutförvaring nu är stolligt, utvecklingen måste få en chans först.

Små modulära reaktorer som nämns med sina höga och ökade kostnader är också ett inskränkt betraktelsesätt. De som byggts och byggs så här långt är mer eller mindre prototyper och det kostar. När en färdig konstruktion föreligger så kan serietillverkningen sättas igång enligt Toyotametoder. Som bekant är serietillverkning bevisligen ett utmärkt sätt att förena högsta kvalitet med lägsta kostnad för de som gör bra konstruktionsarbete. Vad tror ni en Toyota Corolla skulle kosta om den tillverkades som prototyp?

Slutligen, hur i He skall världens fauna kunna få tillräcklig tillgång till de habitat de behöver för sin fortlevnad, när alltfler ytor ockuperas av alla vindkraftverk och deras omgivande infrastruktur. Lägg till detta världens behov av odlings- och skogsytor för försörjningen av världsbefolkningen.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum