Avatar

Energi och kärnkraft...

av Seawolf @, tisdag, november 07, 2023, 07:16 (29 dagar sedan) @ Håkan
Ändrad av Seawolf, tisdag, november 07, 2023, 07:26

Vad gäller Lonnie Donegan så var han rätt känd på 50-60-talet.De tre låtar som var mest spelade då var nog:

https://youtu.be/zQI1oNcVv9w?t=10

https://youtu.be/SE50GiTMJXo

https://youtu.be/x6bFTVi0hHs?t=13

(För övrigt så blev salig Robban Broberg starkt inspirerade av Lonnie Donegan:
https://youtu.be/ZVQcasGPxYE)

Samfälligheter är ett slags tvångsförvaltning av gemensamma nyttigheter. Inom området för nyttigheten är deltagandet i samfälligheten obligatorisk. En stor del av sveriges befolkning är inordnade i en eller flera samfälligheter, och mestadels litar medlemmarna på hur de förvaltas. I dem finns en öppen redovisning av ekonomi samt beslutsfattande, samtidigt som styrelser kan ställas till personligt ansvar för hur de har skött sina göranden.

Ett annat exempel var tidigare Vattenfall där taxorna var summan av kostnader som baserades dels på egna aktiviteter med egna anställda, men även entrepenader.
Trots att det hela var överadministrerat (jag var anställd där ett tag på 70-talet) så var taxorna lägre än nu. Vad gäller eldistribution så måste det finnas dyra fysiska ledningsnät, och när det finns ett så är det ekonomiskt omöjligt att sätta upp ytterligare likadana. Det är då fysiska monopol, och ägarna kan trissa upp taxorna ohämmat. Klart läge för tvångsförvaltning typ Samfällighet.

Ett annat exempel var Televerket. Innan bl.a. trådlös kommunikation tog över så var taxorna för trådtelefon i Sverige nästan bara halva priset mot världens näst billigaste lands. (en släkting var GD där under den tid det hela byggdes upp) Men då trådlösheten tog över så försvann det tekniskt baserade monopolet på trådledningsnätet, och det blev ekonomiskt möjligt för flera spelare att sätta upp konkurrerade trådlösa system. Där är det helt OK med fri konkurrens.

Vägnät och järnvägsnät tillhör också och fortfarande samma grundtyp som Vattenfall var förr.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum