Avatar

Energi och kärnkraft...

av Håkan, Göteborg, tisdag, november 07, 2023, 16:24 (29 dagar sedan) @ Seawolf

Vad gäller Lonnie Donegan så var han rätt känd på 50-60-talet.De tre låtar som var mest spelade då var nog:

https://youtu.be/zQI1oNcVv9w?t=10

https://youtu.be/SE50GiTMJXo

https://youtu.be/x6bFTVi0hHs?t=13

(För övrigt så blev salig Robban Broberg starkt inspirerade av Lonnie Donegan:
https://youtu.be/ZVQcasGPxYE)

Samfälligheter är ett slags tvångsförvaltning av gemensamma nyttigheter. Inom området för nyttigheten är deltagandet i samfälligheten obligatorisk. En stor del av sveriges befolkning är inordnade i en eller flera samfälligheter, och mestadels litar medlemmarna på hur de förvaltas. I dem finns en öppen redovisning av ekonomi samt beslutsfattande, samtidigt som styrelser kan ställas till personligt ansvar för hur de har skött sina göranden.

Ett annat exempel var tidigare Vattenfall där taxorna var summan av kostnader som baserades dels på egna aktiviteter med egna anställda, men även entrepenader.
Trots att det hela var överadministrerat (jag var anställd där ett tag på 70-talet) så var taxorna lägre än nu. Vad gäller eldistribution så måste det finnas dyra fysiska ledningsnät, och när det finns ett så är det ekonomiskt omöjligt att sätta upp ytterligare likadana. Det är då fysiska monopol, och ägarna kan trissa upp taxorna ohämmat. Klart läge för tvångsförvaltning typ Samfällighet.

Ett annat exempel var Televerket. Innan bl.a. trådlös kommunikation tog över så var taxorna för trådtelefon i Sverige nästan bara halva priset mot världens näst billigaste lands. (en släkting var GD där under den tid det hela byggdes upp) Men då trådlösheten tog över så försvann det tekniskt baserade monopolet på trådledningsnätet, och det blev ekonomiskt möjligt för flera spelare att sätta upp konkurrerade trådlösa system. Där är det helt OK med fri konkurrens.

Vägnät och järnvägsnät tillhör också och fortfarande samma grundtyp som Vattenfall var förr.

Förutom den praktiska omöjligheten att få dagens riksdagsledamöter att ens påbörja resan mot samfälligheter Seawolf, vilket vi har debatterat tidigare, så präglas alla föreningar med obligatoriskt deltagande av att en person eller en liten grupp personer kommer att styra det hela.
Till och med i föreningar där deltagandet är frivilligt finns denna tendens och det där att alla är med och bestämmer är mest en vision.

Men visst håller jag med om att det vore bättre med personval och samfälligheter än det stöket vi har med åtta riksdagspartier när det bara finns två planhalvor att spela på.

Som du är inne på finns det nationellt baserade monopol som måste förbli monopol, som ett lands elförsörjning, ett lands vägnät, järnvägsnät, polis, militär och kanske ytterligare något jag missar just nu.

Polisens roll är också på gång att privatiseras, som en reaktion på dess minskande förmåga att
utföra sitt uppdrag, och det är samfälligheter som tar över.

Grannar i samverkan i villaområden, båthamnsföreningar med schemalagd nattbevakning osv är exempel på detta.
Och det kan växa till gated communities på riktigt, för på andra planhalvan finns de redan men de kallas på politikersvenska för utsatta områden.

Och en regering byggd på samfälligheter skulle snabbt tas över av representanter för de senare...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum