Avatar

Fråga till Sven-Barry och andra, ej båt relaterat

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, maj 09, 2010, 17:29 (5121 dagar sedan) @ hans

Vi skall dra igång en gammal Fiat 501 1925-årsmodell som stått okörd i varmgarage i ca 10 år. Innan dess vill jag kolla/byta oljor i motor, växellåda och bakaxel. I motorn tänker jag använda en mineral 20-50W olja, men vad skall vi ha i växellådan? Törs jag slå i en mineral 80-90W GL5 olja i bakväxeln? Det finns två avtappningspluggar under motorn, varför? Kan det vara så att kopplingen går i olja, vilket skulle kunna förklara den bakre pluggen? I så fall vilken kvalitet skall kopplingen ha och var finns i så fall påfyllninghålet?

Jag gissar att motorn har en avtappningsplugg och att lådan har en avtappningsplugg samt en nivåplugg. I lådan bör en rak 30-olja fungera. Och motorn klarar säkert en 20W50-olja.

Jag gissar också att kopplingen är en vanlig torrkoppling. Alltså ingen olja där.

Jag avråder bestämt från att hälla en GL5-olja i bakaxeln, det finns risk att där finns mässingsdetaljer, något som förr inte var helt ovanligt. Antingen häller du en rak 30-olja där, eller den vegetabiliska olja som Peugeot hade i bakaxelklumpen på i alla fall så sent som tidiga 404-or. Peugeoten hade ett stort mässingsdrev i sin ovanliga pinjong.

Jag har skickat ut några frågor i Fiat-världen, får se vad som dyker upp i min brevlåda. Den är ju inte direkt ny, 501-an.

Jag har för mig att det finns en någorlunda livaktig Fiat Classic-klubb i Sverige. Försök få kontakt med dem.

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum