Inget riktigt dilemma!

av Walter Mitty, tisdag, maj 11, 2010, 06:51 (5120 dagar sedan) @ Josef.S

Så här står det:

"De SR161 kan ge många års tjänst vid användning med en dators standard RS232 serieport interface, en AISWatchmate eller en kompatibel plotter. Den är inte avsedd att användas med kartplottrar anställa en NMEA standard (RS422) gränssnitt (t.ex. Raymarine C, E och G-serien). Om du behöver en AIS-lösning för användning med en plotter kan du överväga en av våra NMEA-kompatibla AIS-mottagare eller någon av våra AIS transpondrar"

Nå, detta säger att SR161 (din AIS) inte skall anslutas via 422, vilket inte alls innebär att din plotter (Garmin 526) har 422 .... Anledningen till denna harang om SR161 är att 232 kan använda högre spänningsnivåer än 422 (om jag nu kommer ihåg rätt), så fel anslutet kan SR161 skada en apparat med 422.
Men, som sagt, det finns inget som ens antyder att din Garmin 526 har 422. Tvärtom ... 422 kostar mer, så konsumentprodukter avsedd för bruk på små båtar - nä, där finns det ingen som helst anledning till 422.
(Texten om SR161 är olyckligt formulerad, den antyder att NMEA körs över 422. Det kan den göra, men vanligast för NMEA0183 är RS232. Har inte kollat Raymarine ... Skulle man nu ha en plotter med 422 så finns det enkla adapters 422--232).

Länk och information om din Garmin: Garmin har (oftast) mycket bra dokumentation på sin hemsida, det är bara att söka sig dit och navigera runt. Kolla regelbundet uppdateringar - Garmin kn komma med up-dates i flera år.

Just det här med manualer till 526 finns på https://buy.garmin.com/shop/store/manual.jsp?product=010-00772-00&cID=148&pID=2...

i den manual som heter något åt "installation manual" finner de de vanliga kopplingsscheman för GArmin.

Föreslår att lite läsande om NMEA 2000, de stora tillverkana satsar ganska mycket på detta, som ger betydligt fler möjligheter än de trista serieportarna.


Hade även tänkt ansluta plottern till JRC radarn. Det är en modell som tydligen gått ur tiden. Har inte nån beteckning på den. Där får jag väl lita på en gammal anteckning på en papperslapp om att "NMEA in gul kabel. Då kanske jag skulle få in nåt i den burken också? Vidare står det faktiskt på min lapp om hur man med datorns hjälp kan översätta text från japanska till svenska. Det står nåt om att om man ansluter fel så försör det inte apparaten för den är skyddad och separerad.

Radar och plotter - behöver du verkligen ansluta dem? Vad skulle du få ut av det? Tänk dig för, det är lätt at du skapar fler problem än du löser.

GPS och VHF är en annan femma, gör så om det är möjligt. Då kan VHF:n automatiskt ange din position vid nödcall (dsc skall finnas då).

Verkar inte vara exakt vetenskap det här.:-|

Vetenskap är det väl inte, men väl klar och tydlig teknik.

/W


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum