Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Seawolf @, måndag, april 19, 2010, 20:05 (5122 dagar sedan) @ Håkan

Jag tror att den gröna punkten som uppvisas i "underhållsfria" batterier kan försvinna av två olika skäl (eller kombinationer av dem):
1) Syradensiteten är så låg att en kula sjunker och inte syns
2) Vätskenivån i batteriet är för låg så kulan flyter för lågt av det skälet.

Vad luddet är vet jag inte. Troligen en för Gaia ny livsform från nån obskyr planet där svavelsyra var för dem vad vatten är för oss. Du har säkert smittats av nån sån batteripest, hemforslad från något med lastlucka försett containerfartyg som träffats av en meteorit från denna sedan länge exploderade planet. Fast om du har fyllt på vätska i batterierna efter att nivån stått låg länge så kan nog luddet också vara den förstörda plattytan som börjar svälla upp lite....

Om du har gott om tid kan du experimentera med att vrålladda batterierna med en stendum garageladdare, och fylla på destvatten var och varannan dag i en månad. Då kanske du får tillbaka en del av kapaciteten. Men som friska batterier blir det inte.

Jag gissar du har kört dina batterier med en "smart" kraftfull laddare i Rörös hamn i veckor, samtidigt som du haft på en varierande mängd förbrukare. De flesta sådan luras då av båtförbrukningen, och tror att den skall köra bulkladdningsspänning hela tiden. Då kokar man ur batterinivån, om man inte bevakar den.

Koppla alltså din laddare så att den kan försörja båten direkt, och att batterierna kan kopplas från helt efter första dygnet, när du ligger i hamn och bor i båten. (förutsatt att laddaren klarar att jobba som rent spänningsaggregat utan batterier)

(Jag har hittills inte hittat en enda laddare på marknaden som är byggd för att inte luras av båtens egen strömförbrukning i kombination med ständiga små landströmsavbrott på grund av alla förgreningars omkopplingar och folk som snubblar på sladdar, jordfelsbrytar- eller överströmsskydd som löser ut osv.)

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum