Avatar

Vissna båtbatterier i Jagularen..

av Håkan, Göteborg, måndag, april 19, 2010, 20:34 (5122 dagar sedan) @ Seawolf

Insiktsfullt, Seawolf, speciellt teorin om en ny livsform - dock troligen från Rörö där en del av de inhemska livsformerna mycket riktigt är luddiga och främmande för Gaia.

Det är möjligt att batterierna förra våren hade förlorat så mycket vatten att plattorna syntes, minnet är visserligen otydligt men något naggar i bakhuvet.
Min laddare är mycket riktigt en smart och stöddig sort, Mobitronic på 45 A med två kretsar, och den har också onekligen varit ansluten till Rörö (och luddet) långa tider, men den har alltid varit inställd på endast underhållsladdning upptäckte jag nyligen.
Den hade av tidigare ägare (klant) placerats i ett öppet stuvfack framför pentryt och så att den lilla panelen med mikroströmställare för programmering var oåtkomlig. Liksom stuvfacket...
Nu har jag flyttat den till under navigationsbordet och noterade då att programmeringen varit så att laddspänningen maximerats till 13,8 V.

Vätskenivån var väl över plattorna i alla batterierna efter denna vintern, men jag fyllde på lite vatten ändå så att nivån närmade sig undersidan av en liten fläns i påfyllningshålet. Redan innan dess syntes den gröna punkten i startbatteriet.

Jag ställde om laddaren så att den laddar med 14,4 V, och efter uppnådd laddnivå växlar till 13,8 V. Laddaren höll på i några timmar sammanlagt i två dagar och startbatteriet ökade i spänning från cirka 13,2 till 13,4 V, efter att laddaren kopplats bort. De tre förbrukarna däremot började direkt sagga ner mot 13 V och fortsatte sakta neråt tills jag inte ville se eländet längre och stängde av och åkte hem till upa.

Nya batterier i år kanske. Det gäller att hålla samhällets hjul igång.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum