Censurera och förbjud allt fult och störande. Eller...

av Gunnar S ⌂, torsdag, april 22, 2010, 16:39 (5120 dagar sedan) @ Coppertail

Konstnärer som Renoir, Monet, Degas och andra impressionister fick verka i ett mycket hårt klimat de första 20 åren av rörelsen. De ansågs sinnesjuka, samhällsfientliga och fördärvande av den "vackra" konsten.

Igor Stravinskij usattes för burop och upplopp i konsertsalen och polis fick ingripa så att baletten Våroffer kunde slutföras vid premiären.
Och under de närmast efterföljande framföranden samlades den parisiska kultureliten beväpnad med tomater och rutten frukt.

Pablo Picasso är en annan konstnär som kritiserades oerhört hårt i sina tidiga år.

Lars Vilks har fått massor av skit för sina drivvedsskulpturer och allmänt provokativa hållning till konsten. (Men som plötsligt fått erkännanden utanför de gängse kretsarna när hans provokation resulterade i en viss rondellhund)

Listan kan göras lång av konstnärer som 'stört' sin samtid med provokationer och därför utsatts för förföljelse, avkrävts yrkesförbud, fängelse, ja t.o.m dödsstraff men som i backspegeln visat sig vara både banbrytande och ha en enorm betydelse inte bara för sin samtid utan långt därefter.


Tänk efter hur mycket tristare världen hade varit om ovanstående och många andra konstnärer inte framhärdat i sin galenskap och istället låtit sig tystas av dåtidens kritiker och bevarare av 'skönhet och goda ideal'


Men kanske jag har missuppfattat situationen - i själva verket har kanske ni som sågar Anna Odell varit och sett hennes verk och därefter gjort en bedömning av hennes värde som konstnär?
För det kan väl inte vara så att fördömandet enbart baseras på löpsedlars krigsrubriker och medias bevakning av hennes spektakulära agerande när hon gjorde 'Okänd kvinna'?

Slutligen - den omtalade installationen på Öja tycker jag var ganska fantasieggande när man seglar förbi på västsidan. Jag såg framför mig någon slags parodi på traditionell skärgårdsbebyggelse där den gängse faluröda bytts ut mot knallgult (relamen syns inte på håll) . Men jag är inte odelat positiv till att känslig skärgårdsnatur används som fond för påträngande konst och har det inte plockats bort än är det nog dags att göra det nu.
Vad tyckte ni?

P.S. Att borra hål i berget var synnerligen korkat och kan inte på något sätt ursäktas med att militären till stor del redan sabbat ön och dessutom som vanligt inte städat upp efter sig. D.S.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum