Avatar

Köpa bärbar PC

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, november 02, 2009, 21:38 (5289 dagar sedan) @ Tomas E

I allra högsta grad skillnad. Om man frågar folk som verkligen är ute och reser med sina datorer så finns det ett märke som är i särklass, IBM Thinkpad. Dock är det ju så att sedan Lenovo tog över så har de sista Thinkpadmaskinerna av den gamla hållbara sorten gått ur tiden och de nya som finns är minst lika dåliga som alla andra.

Det beror väl också litet på vad du ska använda maskinen till. För de tillfällen jag absolut måste köra Windows-apps så har jag köpt en liten Netbook med Atom-CPU, en Asus EeePC 1005, med LEDbelyst 10" skärm och Win XP. Windows är i allt väsentligt skit, men XP börjar ju nu bli ganska stabilt och de värsta egenheterna är väl kända. Behöver man inte mer datakraft än så är det ett rimligt val. Det står på den att den går 8,5 timmar på en laddning. Det gör den inte, men väl över 6 timmar och det är inte så illa.

Annars så måste Vista ha varit en katastrof för Pyttemjuk, möjligen i klass med Windows Millenium edition, brrr...

Annars ansluter jag mig helt till Cptns synpunkt, jag är i stort sett bekymmerfri äppelkonvertit sedan augusti förra året. Att Macar är dyra, jovisst är de, men om man tittar på det från andra hållet och istället frågar sig vad det är man vill ha och vad man egentligen får under datorns livslängd så tror jag inte att skillnaden är stor.

Microsoft tar ca 1200 kr för uppgradering till Windows 7. Apple tar ca 400 kr för MAC OS X 10.6.2. De flesta Windowsanvändare har anti-virusprogram som kostar antingen pengar eller besvär, medan Mac-användarna inte bryr sig. Unix (Mac OS är ett grafiskt skal runt BSD Unix) ger en enorm stabilitet, fritt från "minnesätning" och diskfragemntering och garanterat fritt frpn DLL:er. Vill man absolut kan man ju dessutom antingen köra Windowsprogram i Mac OS, antingen genom att helt enkelt boota upp Windoze (men det var ju det man ville slippa..) eller genom att köra i fönster via VMWare, Parallells eller CrossOver.

Den riktigt modige tar steget ut i det okända och köper en PC och installerar en Linuxdistro, t ex den nya ubuntu 9.10 "Karmic Koala" är riktigt bra. Men det är mycket att lära, vilket bara delvis vägs upp av en suverän community.

Tyckte jag.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum