Avatar

Köpa bärbar PC

av Seawolf @, tisdag, november 03, 2009, 13:48 (5288 dagar sedan) @ Anders J

Evolutionen består i ett stort antal små incrementella förändringar, alltmedan den redan uppnådda nivån behålles.
I persondatorvärlden råkade Microsoft agera klyftigast och man insåg en massa saker som deras konkurrenter inte gjorde. Genom sin öppenhet fick de alltså de flesta med sig, och få mot sig. Genom att med munnen förbjuda mjukvarukopiering men i verklighetn tillåta det uppnådde man en fantasitsk effekt:
En användare kunde prova piratkopiorna hemma och han lärde sig dem då. Sen om han ville ha dem på jobbet fick man köpa en rumsren licens. På detta sätt hindrade Microsoft honom att ringa och förbruka dyr Microsofttid, vilket hade skett om man delat ut gratisdemoversioner, som dessutom hade kostat dem mer att tillhandahålla. Alltså som knarkmarknaden: Jungfrusilen är gratis, sen blir man beroende och då kostar det.
Användarna kunde för små pengar börja investera i färdigheter som de senare blev alltmer obenägna att kasta bort. (Det vore ju som att döda allt liv på jorden för att man på en annan planet anade att evolutionen där var lyckosammare)

När Mac kom var det redan för sent...

Unix var länge ett system som var anpassat till vissa datorer, och även om det oftast gick att kompilera om mjukvara till de olika miljöerna så var det inget som en bredare allmänhet klarade av. Kompilatorerna var alltså specifika för respektive maskiner. Sen har ju UNIX en kraftfull kommadorepertoar men som är för krånglig för folk att lära sig. Och när lite senare det kom grafiska snitt till UNIX så är de sinsemellan lite för olika för att allmänheten skall känna sig komfortabnla, och de är ofta inte fullständiga nog för att man skall klara sig utan att här och där tillgripa textkommandosträngar.

En enkel uppskattning av investeringsvärdet som en medelmåttig Windows/Officeanhängare har plöjt ned i PC-kunnande är kanske så här:
Eget hackande hemma: 100 timmar á 100 kr: 10000:-
Antal kurser på jobbet á 1 dag, pris 5000kr /dag= 10000:-
Eget hackande på jobbet: 200 timmar á 400 kr = 80000 :-

Det är enkelt att konstatera att det är i princip omöjligt för ett företag eller individ att avvika från den massiva investering som världen har gjort i Windows...

Mac och Unix har samma problem som språket Esperanto: Det är fint konstruerat, funkar oklanderligt, stabilt osv. Men.....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum