Avatar

NATO

av Håkan, Göteborg, fredag, mars 11, 2022, 18:13 (786 dagar sedan) @ Pinja

Jag är som sagt tämligen skeptisk till NATO vurmen. Jag befarar att den är ett hastverk. Å andra sidan kanske vi verkligen står i en historisk vattendelare där ingen återvändo finns.

Mina argument är i alla fall följande:

1. Historiskt har det varit till fördel för Norden att ha varit säkerhetspolitiskt splittrat. Vi har inte helt undgått att dras in i stormakterna kamp. Men ett enat Norden hade få se mycket mera av krig även på den Skandinaviska halvön.
2. Utan NATO finns det inget att skylla på. Då MÅSTE vi verkligen vi verkligen hålla vårt försvar i toppskick, så som var fallet decennierna strax efter andra världskriget.
3. USA är numera politiskt sett tämligen instabilt. Allsköns charlataner och dilettanter kan nå höga poster som vi sett med Trump. Detta inger inte trygghet, snarare motsatsen.

Pinja

Fredagsintervjun på Kvartal sänds sedan förra veckan redan på torsdagen, det har kanske att göra med det akuta läget.

Lyssna gärna på samtalet med deltagarna, Rolf Ekéus och Stefan Ring och Ann-Sofie Dahl på temat Nato eller inte Nato.

https://kvartal.se/artiklar/vad-hander-om-sverige-blir-medlem-i-nato/

Ett par egna reflexioner, dels att Rolf Ekéus visar tecken på lite brist på fokus och stringens och dels att min egen syn på att söka medlemsskap i Nato börjar luta åt ett ja.

Detta senare trots att en ansökan nu i dessa dagar borde mötas av ett nej från de som redan är medlemmar, då dessa annars förbinder sig att skicka sina stridskrafter med egna dödsoffer som resultat för att försvara Sverige om ryssen kommer.

Ett Sverige som inte förbundit sig till något motsvarande, förrän nu när det de makthavande "inte såg komma" kommit.

Det är svårt att känna sig sådär riktigt patriotisk numera.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum