Avatar

NATO

av Håkan, Göteborg, torsdag, mars 17, 2022, 22:09 (780 dagar sedan) @ Pinja

Det var ju en hel del text, men inget som knöt an till min fundering. Alltså kommer Ryssland någonsin bli en någotsånär rimlig demokrati? Och om ja, när då? En del, som Alex S säger aldrig, och som jag redan skrev, då är det bäst att vi går med i NATO och inriktar oss på att ha Ryssland som vår fiende for ever. Men att låsa fast sig vid detta känns för pessimistiskt för mig. Ryssland är ju trots allt inte Putin, och i alla händelser är det jag tänker på nu ett scenario post Putin, så att säga.

Historien ger både Alex och mig rätt tycker jag. Alex så till vida att de imperialistiska reflexerna aldrig verkar gå ur. Men också mig i den meningen att Ryssland ändå alltid följt efter väst till slut, om än med tragiska fördröjningar.

Pinja

Den här artikeln är en bra sammanfattning av vad det handlar om nu med Ryssland, Pinja, och som det faktiskt handlat om nästan sedan murens fall.

https://kvartal.se/artiklar/dags-att-begrava-den-gamla-varldsordningen/

Ryssland har aldrig i sin historia varit i närheten av ett demokratiskt styrelseskick och inget tyder på några steg i sådan riktning numera. Det är värt att påminna om att demokrati inte är något som kan "införas" och framför allt inte av någon utomstående, det är något som endast kan växa fram och som tar lång tid och ständigt är i förändring dessutom.

På Bulletin finns det också just nu en olåst artikel om hur naiva västvärldens regimer (med Trump som ett plötsligt avvikande inhopp) är gentemot Iran på samma sätt som de har varit naiva gentemot Ryssland.

Det finns mycket att läsa och fundera över, numera och som alltid.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum