Avatar

I dag blev jag båtrelaterad...

av Håkan, Göteborg, lördag, april 30, 2022, 11:42 (20 dagar sedan)

...när jag läste en krönika i Göteborgs-Posten om det stundande båtlivet.

John Brovik är alltid mysig att läsa och måhända letar jag fram en länk till hela krönikan på tidningens öppna nätsida, men den del som får mig att skriva detta inlägg klistrar jag in.

"Vi halkade ut till nästa brygga och där fanns eldrivna båtar. Jag kände igen en direkt. Vitt skrov, svart styrplats med bakåtstruket tak och snygga linjer, precis den båten hade helt ljudlöst kört förbi oss utanför Lavö i somras när vi länsade in över Ellösefjorden mot Malö Strömmar ”där ekarna stod som vårljusa drömmar” för att tala med Taube.
– Batteriet ombord väger 900 kilo och är på 126 kilowatt, berättade Simon Ekbom från Brandt på bryggan. Vi gjorde sju stycken av den här modellen förra året. Båtarna byggs i Sverige, skroven på Hönö och slutmonteringen i Nyköping. Grejen är räckvidden, du kommer 100 distans i 7 knop, men batterierna måste förstås bli lättare och ändå mer effektiva för att ändra folks beteende. Men i sommar sätter vi upp snabbladdare på Björkö, Fiskebäckskil, Kungshamn, Hamburgsund och Väderöarna. Det kommer att bli bra, särskilt ute på Väderöarna.

Eldrift pekar förstås framåt, var den stora snackisen på mässan i Cannes i somras, och det var lätt omtumlande att höra hur batterierna skulle kopplas upp mot nätet. Hur allt skulle förändras, bli smartare, mer tillgängligt, hållbart, fossilfritt, nytt."

Jag undrar lite stillsamt om någon upare vet hur många kilowatt den egna båtens batterier är på? Ett nytt men kanske etablerat sätt att definiera batterikapacitet.

Och att komma 100 distans i 7 knop tolkar jag som att denna elektriskt drivna båt kan köra kontinuerligt i sju knop i fjorton timmar.

Att inget nämns om sådant som vågor och motvind hör till bilden som vi ska fås att tro på.

Håkan
mot strömmen


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum