Earth Hour

av Walter Mitty, söndag, mars 28, 2010, 17:16 (5153 dagar sedan) @ Håkan

Det handlar om reaktiva effekter från den drivkrets som finns i lamporna. Detta innebär att den effekt som hamnar på elräkningen visserligen är låg, men att den effekt som behöver skickas ut på elnätet är betydligt högre.
Kanske detta inte gäller för alla typer av lågenergilampor?

Lågenergi är bara en relativ benämning. Avser generellt alla andra typer av lampor än glödlampor (som alltså har en tråd som hettas upp så att den glöder / lyser, av detta följer att den mesta tillförda effekten strålar ut i andra delar av spektret än det synliga).

De lågenergilampor som sägs vara farliga är de som är av lysrörstyp. Många av dessa innehåller kvicksilver (Hg, skall egentligen anges i innehållsdeklarationen). Lysrör har en svagt induktiv karatktär, vilket man brukar kompensera med en kondensator. För större lysrör (som de vanliga stora, raka) är kondensatorn högst märkbar.
Ev kan de sk lågenerilamporna ha en inbyggd kondensator.
I vilket fall som helst, så får man vackert betala för den fulla energi man använder, det kan till och med bli så att man betalar mer än den använda energin, allt beroende på hur mätare osv fungerar.
Att det skulle ha någon större inverkan på elnätet som helhet är högst otroligt, det blir marginellt. Och i det hemska fall att det inte skulle bli marginellt så brukar nätföretagen själva kompensera, det tjänar de på.
(men det är ju roligare att sprida myter, inte sant?).

De billiga(ste) lågenergilamporna anses ha dåliga prestanda som att det tar lång tid att få rätt ljus (färg, intensitet) och kort livslängd.

Men att de är farliga stämmer. Och dyra.

Bägge begreppen är relativa, de bör ställas i relation till något relevant, som till exempel bör som kostnad både inköpspris och driftskostnad i en livscykel tas med.

Beträffande hånfull, vad fanken skall man skriva då om man har en annan åsikt?

Finns ju alltid möjligheten att hålla sig respektfull till andras åsikter, och på det sakliga planet så långt det är möjligt. Ja, det är alltså en möjlighet, inget myndighetstvång eller så.

Walter


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum