Avatar

Nutida opolitisk politik

av Håkan, Göteborg, måndag, juni 03, 2019, 11:57 (404 dagar sedan) @ Cthulu

Jag tror inte någon här har missat den pågående kampanjen om bensinskatt som just nu härjar på sociala medier. Jag har lite svårt att se hur det ska kunna göra något slags skillnad om det inte blir ett parti av det.

Jag ser det hela som ännu en effekt av att politiken blir allt mer ord och allt mindre verkstad, Cthulu, vilket i sin tur är följden av att det saknas pengar till nästan allt men politikerna ser det som nödvändigt att hålla skenet uppe, så länge det går.

Tyvärr är det enda verktyg politiker har att höja priser via höjda skattesatser eller nya skatter, och som alltid slår det underifrån, de som har gott om pengar bryr sig inte men många andra kan inte längre ha kvar sin bil.

Samma med flygskatt, och det nyss uppkomna religiösa klimathelgondyrkandet gör det hela riktigt absurt.

Att bilda ett bensinparti är meningslöst, det finns redan för många partier och flera av dem med flexibla idéprogram för att uttrycka det diplomatiskt, och ju mer fragmenterat landskapet blir desto svårare att bilda handlingskraftiga regeringar.

Jag nämnde det brittiska systemet för en tid sedan, med deras personvalskretsar i hela landet och ett parlament med i praktiken två grupper mot varandra, även om också dessa grupper i Brexitprocessen blivit ganska så uppdelade i fraktioner.

Seawolf nämnde det franska systemet med ett utslagningsförfarande och det har sina förtjänster det också.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum