Innovationerna

av cptn G, onsdag, november 25, 2009, 14:58 (5269 dagar sedan) @ Okänd

Tack för kompletta listan. SAAB var först på mycket. Allt med ursprung i flygplansutvecklingen. Mycket imponerande ingenjörskonst.

Även seglingen har fått sitt via universitetens (KTH, Chalmers m fl) försorg. Raden av svenska innovatörer de senaste 200 åren är lång. Nämner bara ett fåtal som jag erinrar i denna stund, i viss mån knutna till segling d v s området Fluids, alltså aero- och hydrodynamik.
Ljungström
Ridder Bergström
Knöös

Många fler finns det. Och nya verksamma just nu hos gamla flygSaab och hos andra sviktande industrier i landet. Man utvecklade hos SAAB en rad enastående flygplan. Den senaste JAS skäms inte för sig i internationell jämförelse. Vad som hänt politiskt kring JAS lämnar jag därhän. Krigsmaterial, liksom krig, är "a dirty business".

Det är med denna bakgrund jag förvånas över hur man tydligen misslyckats att ta till vara på den enorma kunskapen hos ett så kreativt företag som SAAB.

SAAB kanske inte alls ska syssla med bilar. Det finns annat att uträtta inom industri t ex energi eller transportfrågor inför framtiden. Det vore nått att engagera sig i för de dugliga och välutbildade svenska teknikerna.

Vad vi behöver i Sverige nu, är stöd till unga innovatörer i så nya branscher att vi inte vet det ännu.

cptn G
-säkert gammeldags för övrigt


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum