Bara jag? Då är väl jag den...

av Gunnar S ⌂, torsdag, november 26, 2009, 10:32 (5268 dagar sedan) @ S-B A-son

...ende på detta forum som har insikten att SAABs problem, röda siffror, kräftgång, nedförsbacke, kalla det för vad du vill, började långt innan GM lade sina händer på dem.
Trots dessa långa listor på innovationer, charmiga minnen av bilar utan golv och trimmade motorer och fantastiska konstruktioner började SAABs personbilstillverkning gå med förlust redan 1969 och på slutet av 80-talet talade man faktiskt om nedläggning - om ingen annan ägare ville ta över.
Sett ur det perspektivet borde man kanske tacka GM som gav märket ytterligare 20 år!
Jag håller däremot inte för otroligt att GM faktiskt har varit en dålig ägare och andra ägare kanske hade haft en bättre förmåga att ta tillvara på det som eventuellt var unikt och exploaterbart i SAAB.
Men den som påstår att SAAB var en livskraftig juvel i bilindustrins krona innan märket sänktes under GM-eran har mer än lovligt stora skygglappar.

Det är förmodligen enklare att ha ett kyligt förhållningssätt om man inte längre är biltekniknörd och dessutom aldrig ägt en SAAB och därtill knutna nostalgiska minnen.

Då var jag mer upprörd när Alfa 75 togs ur produktion och märket upphörde med sina bakhjulsdrivna transaxelkonstruktioner. Inte särskilt rationellt, eller hur? Särskilt med tanke på att ur driftsäkerhets- och ekonomisk synvinkel var Alfa 75 den i särklass sämsta bil jag ägt. Så blind kan man vara.
Och den totalt könlösa, mellanmjölkslagom intill självutplåning karaktärslösa 'europa-korean' jag kör nu är på god väg att bli i särklass den bästa bil jag ägt. Sett ur rent praktiska synvinklar. Men få grabbar kommer och vill kolla under huven eller lyssna på ljudet....


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum