Avatar

Stackars SAAB

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, onsdag, november 25, 2009, 17:01 (5268 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Jag hade en del att göra med SAAB för några år sedan. Några rätt fantastiska fakta som rör varumärket SAAB.

SAAB är (var?) det bilmärke vars ägare hade högst medelinkomst av ALLA bilmärken.
SAAB är (var?) det bilmärke vars ägare hade högst utbildning av ALLA bilmärken.
SAAB är representerat på alla stora marknader i alla världsdelar.

Jag har också lite kontakters kontakter i organisationen på rätt hög nivå. SAAB var oerhört innovativa på Gillbrandts och chassiegängets tid. Det kunde gå till så att någon hade tänkt till, svarvade ihop en lösning hemma i garageverkstan, monterade, provkörde och tyckte det funkade. Visade nästa dag - fick OK och vips sattes innovationen i produktion. Korta och enkla beslutsvägar. Man litade på sina ingenjörer och tog fram i vissa avseenden fantastiska produkter.

Det fanns ingen bil som hade ens i närheten av så vridstyv kaross som 92'an. Det känns tom idag när/om man kör en. (Jag hade en -68 första generationen V4 vars ena karossida rostade av, men bilen kändes ändå helt stum och gick att köra djävulskt fort på kurviga vägar. Kom ihåg att bilen var oerhört konkurrenskraftig på rallyvägarna och vann ett flertal stora rallyn trots att den i jämförelse med konkurrenterna var löjligt motorsvag.

Jag har haft och gillat 96, 99, 900, 9000 och 9-5. Jag har aldrig haft kvalitetsproblem med bilarna, jag sköter dem ju, förutom 96'an med första årgångens V4 somsagt. Den var lite spännande ibland, exempelvis när jag fick växelspaken i handen, eller när torkarmotorn brann upp i snösglopp, eller när motorn tog eld ... ja ...

Strongpoints är motorer och styrning. Chassiemässigt har de i alla fall under GM på något sätt blivit sämre och sämre, även om 9-5 an med sportchassie är milsvitt bättre än den 9000 Tb jag hade. Bekvämare ja, men ... Jag kommer ihåg hur otroligt besviken jag blev på "nya" 900 när den kom. En skitbil att köra!!!

Min åsikt är att GM närapå förstört varumärket genom att inte ta vara på dess innehåll. Amerikaner har ingen förståelse för inneboende värden. För dem handlar det bara om dekaler och "trim". Man har också försökt sig på att bli en sämre BMW i stället för att bygga vidare på bilen som "the thinking mans choice". Finns massor mer att säga men... det här handlar ju om bilar och inte båtar så det måste bli kort!

Fresten, jag har talat med en man som stoppat en Alfa-boxer i en racerbåt! Men aldrig med någon som stoppat SAAB-motor i båt!

mvh Sven-Barry - snabb hopskrivare

PS. Coppertail har helt rätt när det gäller motorerna. Otroligt tåliga maskiner! DS.

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum