I vilken riktning religionen i ....

av Gunnar S ⌂, torsdag, januari 27, 2011, 11:40 (4854 dagar sedan) @ Pinja

... Europa rör sig kan nog diskuteras. Jag tycker mig ana att botten är nådd och att trenden går åt motsatt håll. Men jag kan ha fel och hoppas jag har det.

Men Europas roll som "trendsetter" tror jag är helt överspelad. Det är bara vi själva som har svårt att förstå det.
Redan när den ekonomiska balansen försköts mot USA under efterkrigstiden tappade vi mark. Om inte annat är graden av amerikaniserat kulturliv och ekonomi vi sett fram tills nu ett bra bevis.

Och nu förskjuts tyngdpunkten åt andra håll. Länder i det vi med visst förakt kallat "tredje världen" börjar få en allt starkare, ja dominerande ekonomisk makt. Och med det följer även att kulturella och andra för oss främmande värderingar sprids och påverkar oss.

Exempelvis börjar den för oss så självklara idén om demokrati att få allt mer mothugg och då inte bara från obehagliga despoter som är rädda om sin ställning.
Och inom våra egna led ökar högerextremismen sin makt. Snart har alla europeiska parlament partier av högerextremt slag vars röstandelar är tvåsiffriga. Partier som i grund och botten är odemokratiska.
Ingår exempelvis Ungerns medialag som något för den trendkänslige att ha som förebild?
Eller Berlusconis korrupta manipulerande av rättsystem och fraternisering med rena diktatorer?

Bara de senaste veckornas utveckling visar hur fel ute Europa är och hur litet vi begriper oss på omvärlden. Lukasjenko omhuldades nyss av EU och fick beröm för sitt frihetliga och demokratiska framåtskridande.
Nu står vi där med fingrarana i syltburken.

Och Tunisisen.
Den avsatte presidenten var fram till för ett par veckor sedan omhuldad och sågs som en god och stabil samarbetspartner av EU.
Så sent som någon vecka in i revolten erbjöd EU-landet Frankrike Tunisiens gamla regering hjälp med att kväsa upprorsmakarna!
Nu står vi med fingrarna i den syltburken där också.
Man kan ju undra vilken bild av EU de framtida makthavarna i Tunisien kommer att ha. Inte som "trendsetters" i alla fall. I allra bästa fall är de pragmatiker och ser EU som en vindflöjel man kan dra viss nytt av.
Men som förebild, nej.

Kopplingen traditionella amero-kristna värderingar och Tea Partyrörelsen förstår jag inte hur man kan missa.
Även om budskapet vid en första anblick kankse inte ter sig uttalat religiöst bygger hela idén på den traditionella vita, kristna värdegrunden. Traditional American-Christian values. Och den grunden är inte så lite religiös.
Förutom att rörelsen är befriad från andra hudfärger än vita är den också rätt ren från andra religioner än den kristna, sprungen ur den angloamerikanska kyrkan.
Det är ingen slump att det är just deras anhängare som mest hänger upp sig på Obamas hudfärg och desperat söker hitta kopplingar mellan Barack (Hussein) Obama och islam. Makten i USA skall utövas av goda kristna. Därom får inget tvivel råda.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum