Mern om jag nu tycker att...

av Gunnar S ⌂, söndag, januari 30, 2011, 11:42 (4852 dagar sedan) @ Håkan

...Håkan förenklar, hur vill du jag skall utrycka det utan att samtidigt klä det i ord? Det är inte alls min avsikt att förolämpa.

Jag tycker det finns många tecken i det som sker i både Tunisien och Egypten som tyder på att den inte alls är givet att extrema muslimer får makten.
Jan Hjärpe uttryckte samma sak på radio igår. Han tror att tiden är mogen i Egyten för ett parti som på ett ungefär motsvarar Kristdemokratetrna fast med muslimska förtecken. Ett (relativt) modernt, religiöst parti. Och det tror jag nog vore en hygglig kompromiss vi alla kan glädja oss åt.

Och jag hade an ganska intressant diskussion med en marockansk kille i en bar i Marrakech för knappt ett år sedan. Han var medelklass enligt deras mått mätt, västifierad men samtidigt väldigt mån om att påpeka att han är troende muslim, fast på ett ganska pragmatiskt vis.
Vi diskuterade Marockos framtid och han var övertygad om att fundamentala muslimer som vill inför sharia och skapa ett kalifat brara fanns representerade av några få procent av befolkningen. Så länge folk får det bättre, såväl materiellt men absolut även frihetligt menade han att det inte fanns någon fara för en radikalisering. Folk i dessa länder är relativt utbildade och längtar efter en slags europeisk ordning.

Och det stämmer ju rätt bra med oss själva. Trots att vi i alla avseenden toppar ligan i välfärd, frihet och demokrati finns ändå några procent som med våld vill krossa vårt samhälle för något "bättre". Det kan vara såväl viljan att skapa en fascistisk ordning eller att införa en shariastat. Eller en marxistisk stat.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum