Jag är inte så säker på att...

av Gunnar S ⌂, fredag, januari 28, 2011, 23:43 (4853 dagar sedan) @ Seawolf

...man kan jämföra Iran och Egypten.
Iran styrdes inte alls på samma sätt av Shahen som Mubarak styr Egypten. Mubarak lämnar betydligt större spelrum för islam än vad Shahen gjorde, Muslimska Brödraskapet t.ex har ju delvis fått verka så länge de inte gav sig in i vissa områden. I Iran längtade folket efter en islamsk identitet som Khomeini inte var sen att utnyttja. Egyptierna har inte samma längtan och även om det finns starka muslimska krafter där så framstår de inte alls på samma vis som en räddande möjlighet.
Därmed inte sagt att inte utvecklingen tar en vänding mot en islamsk diktatur. Men Iran var alternativen nästan uteslutna, i Egypten något större.

Och jag tror att Algeriet och eventuellt Marocko kommer att hända innan Libyen. Vi vill gärna se en resning mot Khadaffi, men vägen dit är nog ganska lång, han styr på ett helt annat vis än Mubarak.
De här revolutionerna startar inte organiserat av någon rörelse utan tack vare möjligheterna som internet ger parat med en relativt nära kontakt med Europa. Libyen har inte alls lika brett internetanvändande och är mer slutet. De har svårare ett bli inpirerade och har färre landsmän i exil som kan inspirera.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum