Till en viss gräns tror jag Seawolf...

av Gunnar S ⌂, torsdag, december 03, 2009, 16:49 (5258 dagar sedan) @ Seawolf

...har rätt. Men det är å andra sidan riskabelt att sänka minimilöner för långt. Man får inte glömma att de låglöneländer vi då skall konkurrera med dels har långt lägre kostnadsläge, Sverige är ju jämförelse dyrt att leva i, dels har ett helt annat socialt skyddsnät.
För vi vill väl inte skapa en ny underklass som får nöja sig med arbetarskydd, socilala skyddsnät och bostadsstandard på kinesisk nivå?
USA har ju vldigt låga minimilöner. Trots det är arbetslösheten ett bekymmer och de som jobbar för de allra lägsta lönerna där har sällan råd att ta sig ur den fällan, de har bristfälliga försäkringar och saknar fullgod sjukvård.
Inget som jag vill se här.

Vad jag tror skulle vara en idé att fundera på, som inte bara skulle hjälpa många invandrare ut ur bidragsberoende och ändlösa, till intet ledande jobbansökningar och även ha en positiv inverkan på ungdomsarbetslösheten är att se över villkoren för små-, eller snarare ensamföretagare med enkla, okvalificerade jobb.

Trots stor arbetslöshet finns ju mängder av arbetsuppgifter vi skull behöva få utförda. Allt ifrån hushållssysslor, trädgårdsskötsel, gatsopning, enklare underhåll av offentliga byggnader och platser, listan kan göras lång.

Kan man inte tänka sig ett rejält förändrade förutsättningar för ensamförtagare där regelverket och pappersexercisen är ett minimum, där inkomster beskattas enligt en enkel regel, kanske bara moms upp till en viss månadinkomst, därefter en stigande, progressiv procentsats, så att det blir billigt att anlita en tämligen okvalificerad ensamföretagare för enklare jobb. Och att denne ändå får ut en slant att leva enkelt på.
Visst, staten tappar arbetgivaravgifter och en del inkomstskatt. Men det kanske jämnas ut med färre arbetslösa bidragstagare och minskad svart sektor.
Och vinsten för samhället, även om den svårligen kan räknas i kronor, av att ge tusentals människor ett meningsfyllt arbete att gå till, lära sig språk, få erfarenhet och knyta kontakter bör vara mycket stor.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum