I all korthet Håkan, nu...

av Gunnar S ⌂, torsdag, december 03, 2009, 17:19 (5258 dagar sedan) @ Håkan

....rinner min tid iväg.
Till att börja med kan du läsa min replik på Seawolfs, om just arbetslöshet. Där finns kanske ett av många tänkbara steg på vägen, inte lösningar.

När det gäller den utbildade invandraren som kör taxi är det svenska regelverket kring utbildningarnas giltighet ett stort problem. Har du inte gått svensk skola har du inte gått någon skola alls.

Vi har exempelvis brist på läkare. Men är oerhört restriktiva i att godkänna utländska utbildningar. Godkänns den inte måste utbildningen till stora delar eller helt göras om, möjlighetrna att 'tenta av' finns inte.

Jag har exempelvis en bekant, en tandläkare från Bulgarien, med många års erfarenhet av yrket därifrån. Hon kom till Sverige året innan Bulgarien blev medlem av EU.
Hennes tandläkarexamen gällde inte i Sverige och trots att hon t.o.m ville göra om hela utbildningen (!) på tandläkarhögskolan fick hon inte det heller - hennes bulgariska gymnasiebetyg var inte heller giltiga och gav alltså inte henne rätt att studera till tandläkare...

Så kom Bulgarien med i EU. Nu skulle hon få jobba som tandläkare trodde hon och köpte t.o.m en praktik.
I helvete!
Hon blev likaförbannat inte legitimerad, eftersom hon sökt legitimation hos socialstyrelsen innan Bulgarien blev medlem. I socialstyrelsens ögon var hon gång för alla förklarad som olegitimerad - hon hade vid ansökningstillfället inte en av socialstyrelsen godkänd tandläkarutbildning! Hade hon sökt ett år senare hade det inte varit några problem!

Nu driver hon praktiken ändå, som en chef och hon städar, assisterar, bokför, marknadsför, sitter i receptionen och har ett par, tre legitimerade svenska tandläkare anställda, däribland min svåger. Men hon får inte jobba själv som tandläkare!
Det är ett exempel på verkligheten för en invandrare som ville jobba i Sverige och bjuda hennes nya hemland på sina goda kvalifikationer, alldeles gratis...

När det gäller tävlingen i att mest frottera sig med invandrare blir det svårt att kora en vinnare.
Jag vet bara att de jag känner och den input jag från får Fru S, som jobbar i mitten av mitten i dessa områden, så är det en majoritet som vill jobba och assimilera sig. Men det är föresträdesvis folk från Mellanöstern och Afrika, inga Asiater.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum