Avatar

Till en viss gräns tror jag Seawolf...

av Seawolf @, torsdag, december 03, 2009, 19:56 (5258 dagar sedan) @ Gunnar S

Vad man vill se och uppnå är en sak, och det skall man jobba för. Vad ett visst reglersystem åstadkommer är en följd av hur algoritmerna fungerar, och det gäller processreglering likaväl som samhällsutvecklingen. Och enligt min mening är det en livsfarlig uppsättning samhällsalgoritmer som nu påverkar landet. Antingen får vi släppa ned lägstalönerna och lägstaersättningarna, och det för alla, gamla som nya svenskar, minska skatteuttaget så man kan leva ändå (priserna sjunker också), och kunna fortsätta invandringen. Eller så får vi fortsätta att prisa ut produktionen, få ännu färre som jobbar, fortsätta höja skatterna och låta politikerna på allvar tävla om vem som kan köpa flest röster för skattepengarna, invandring eller ej. Levnadsstandarden i det senare fallet lär åka ned på ett brant sluttande plan som jag inte tror ger bättre standard än det första fallet.

Att ta upp dagens USA bara för att invandringen dit för 150 år sen fungerade annorlunda än den till Sverige idag är enligt min mening inte relevant. (Men jag erkänner att jag gillar USA:s konstitution, och nu äntligen kanske USA:s fattigare kommer att fortsätta rösta, vilket Obama tycks ha fåttt dem till). Det visar sig trots mycket elände för många i USA, att deras ekonomi och lönebildning har en större flexibilitet i att anpassa sig till konjunkturen än exempelvis Sveriges.

Under 1800-talet började ett antal länder, bl.a. Sverige, att få igång en tillverkningsindustri, och konkurrerade med andra industriländer via bl.a. lägre löner. Efterhand kom våra löner ifatt och konkurrensen utjämnades. Sen har denna cykel rullat på i olika länder, i min livstid har t.ex. Japan, Korea kört denna resa. Thailand, Indien och i viss mån Malaysia och Indonesien har börjat nosa på den.

MEN, och detta är ett av de större obalanserna i världen i detta perspektiv:
"The Peoples Republic of China" tillåter inte den demokratiska utveckling som tvingar fram anständiga och lönekostnadsutjämnande villkor i arbetslivet och miljöarbetet, och detta i kombination med Kinas storlek skapar en enorm obalans som dessvärre ännu inte kan förväntas ändras inom överskådlig tid.

Med andra ord, problemen med den uteblivna hemmaproduktionen tycks inte gå att övervintra bort som har skett i ett antal cykler tidigare, och därför är jag rädd att vi har att välja mellan två olika eländen: ett där snart bara ett fåtal jobbar och enorm skatt tas ut, och ett annat där de allra flesta gör det med lägre skatt och en totalt sett större verksamhetsomslutning, dvs ett högre välstånd.

Att bara proklamera vad man vill och inte vill skall hända i samhällsutvecklingen är inte så intressant. Jag är yrkesskadad av att försöka analysera skeenden och sen finna ut vilka algoritmer som ger önskad verkan och vilka som inte gör det.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum