Minareter i europa är mig....

av Tomas E @, onsdag, december 02, 2009, 17:01 (5267 dagar sedan) @ Gunnar S

Att Saudiarabien sponsar minareter är inte särskilt märkligt egentligen och ännu mer självklart med just den gren av islam som SA praktiserar, wahabismen. Europa har ju en lång tradition av samma slags verksamhet, men långt brutalare och hänsynslösare, när vi släppte loss våra missionärer i exempelvis Afrika och på andra ställen.
Däremot har wahabismen knappast någon större attraktion på moderata muslimer som är demokrater och välintegrerade i det europeiska samhället, därtill är den för extrem. Men i miljöer där extremism frodas frodas även wahabism och dess avarter.

När du skriver "märkligt" antar jag du syftar på mitt "anmärkningsvärt". Sett ur missionärens synvinkel är det givetvis en helt naturlig del av affärsidén att sponsra inte bara missionärer, utan även de byggnader i vilka missionen ska utövas. När jag skrev "anmärkningsvärt" syftade jag på det anmärkningsvärda i att varken moderata muslimer eller majorietssamhället reagerar på något (märkbart) sätt, genom förbud (mot finansieringsformen) eller åtminstone debatt. (Det här kanske debatteras av fulmedia, i så fall har jag missat det helt. Länk någon?)

Beträffande wahabismens attraktionskraft: det verkar väl naturligt att anta att de som antingen inte kan så mycket, men betraktar sig som muslimer, eller befinner sig i ett kanske ganska vitt gränsland mellan det moderata och det mer extrema, dras till de (få) moskéer som finns och sedan är det nog rätt lätt att bli indoktrinerad av en islamvariant som man egentligen inte hade valt - om det fanns reella val. (Att bli indoktrinerad i de här sammanhangen är nog rätt lätt för en person som själv söker religion. Indoktrinering är liksom en grundläggande del av alla varianter på den övergripande affärsidén religion.)

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum