Minareter i europa är mig....

av Stig, Lysekil, onsdag, december 02, 2009, 17:58 (5267 dagar sedan) @ Gunnar S

...veterligen inte i något fall utrustade med några högtalare/muezzin. Vill man uppleva det är nog Istanbul eller undantaget Bosnien närmast.
Så huruvida minareter ger ifrån sig ett störande ljud är en ickefråga. Det är ju anmärkningsvärt att i Schweiz finns hela 4 (!) minareter, samtliga är 'tysta' - ändå hetsades denna stämning upp. Men schweizare har ju å andra sidan aldrig varit kända för sin nyfikenhet, öppenhet och tolerans.

Så skall man diskutera minareters vara eller icke vara i vår västerländska miljö kan man omedelbart droppa argumentet om störande böneutrop.
Och då blir minareten så vitt jag kan bedöma jämförbar med en katolsk eller ortodox kyrka, judisk synagoga eller ett hindutempel, en samlingsplats för utövare av dessa religioner. Och skall vi förbjuda det ena skall vi då i rimlighetens namn också förbjuda det andra, även våra 'egna' kristna kyrkor.
Att man sedan är motståndare till alla religioner är en annan sak, men som religionsmotstånmdare bör man nog förhålla sig neutral om man skall vara trovärdig.

Att Saudiarabien sponsar minareter är inte särskilt märkligt egentligen och ännu mer självklart med just den gren av islam som SA praktiserar, wahabismen. Europa har ju en lång tradition av samma slags verksamhet, men långt brutalare och hänsynslösare, när vi släppte loss våra missionärer i exempelvis Afrika och på andra ställen.
Däremot har wahabismen knappast någon större attraktion på moderata muslimer som är demokrater och välintegrerade i det europeiska samhället, därtill är den för extrem. Men i miljöer där extremism frodas frodas även wahabism och dess avarter.

Tack för det här inlägget.

--
Viken ja, Bohuslän nej


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum